Agenda

 • NASA vraagt commerciële partijen een maanlander te ontwikkelen
  NASA heeft vorige week plannen bekend gemaakt waarmee ze in 2028 een eerste bemanning op de maan wil zetten. Het is eigenlijk een verlanglijstje die NASA vraagt aan commerciële partijen. Ze vragen om een “Human Landing System” te bouwen. Dit systeem bestaat uit drie delen: een afdalingsmodule, een herbruikbare lanceermodule die astronauten weer naar een baan rond de maan brengt en een eveneens herbruikbaar Transfer voertuig dat de astronauten naar Aarde brengt.
  Bedrijven kunnen intekenen om een of meerdere onderdelen te bouwen. De afdalingsmodule moet al in 2024 zijn eerste onbemande test maken.
  Scott Manley heeft een aardige video waarin het systeem verder wordt uitgelegd (en getest in het spel Kerbal Space Program).
  Bronnen:

   

 • Nieuwe foto van Chang’e 4 en namen rond de lander bekend gemaakt.

  Voor Chang’e 4 en de Yutu 2 is de nacht inmiddels weer ingegaan. Maar voor dat dat gebeurde, wist NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) een betere foto the schieten van de Chinese maanlander.

  01_m1303619844lr_close_crop_anot.jpg
  De grotere pijl wijst naar Chang’e 4 en de kleinere pijl links wijst naar de Yutu 2 rover. Deze foto van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter is 850 meter breed.

  De Internationale Astronomische Unie heeft namen van 5 plaatsen rond de landingsplaats aangenomen als officiële naam. Zo heet de landingsplaats van Chang’e 4 nu Statio Tianhe. Tianhe is ook de rivier uit het Chinese mythologische verhaal “De koeherder en het wevermeisje“.

  Het is een verhaal over een koeherder en een wevermeisje die gaan trouwen zonder de zegen van de hemel krijgen. De godin van de hemel gebruikt op een zeker moment haar haarspeld om een brede rivier in de hemel te kerven, zodat de geliefden elkaar niet konden zien. Die rivier werd de Melkweg. Later kwam het toch nog enigszins goed omdat de eksters de koeherder gunstig gezind waren. Ze hielpen hem op de 7e dag van de 7e maand naar zijn vrouw door een brug te vormen. Dit werd de Chinese Valentijnsdag. (Dit zijn allemaal dingen die je moet leren als je ruimtevaartnieuws schrijft)

  Maar terug naar de maan. Drie kraters in de Von Kármán krater zijn genoemd naar drie figuren uit “De koeherder en het wevermeisje”: Zhinü (het wevermeisje), Hegu (het sterrenbeeld waarin de ster van de geliefde van Zhinü, Niulang. Wij kennen die ster als Altair) en Tianjin (de veerboot over de Melkweg). De centrale berg in de Von Kármán krater krijgt de maan Mons Tai, genoemd naar een berg in de kustprovincie Shandong.

  In de toekomst gaan we meer missies naar de Von Kármán krater zien. Chang’e 6 gaat er monsters nemen en terug brengen naar Aarde. De Chang’e 8 gaat er technieken voor een bemande maanbasis testen.

  Bronnen:

  https://www.nasa.gov/feature/goddard/2019/chang-e-landers-a-closer-look

  http://www.leonarddavid.com/chinas-international-lunar-research-station-detailed/

  https://www.iau.org/news/pressreleases/detail/iau1901/

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cowherd_and_the_Weaver_Girl

   

   

 • NASA’s laatste poging contact met Opportunity rover mislukt

  Vannacht heeft NASA voor de laatste maal geprobeerd contact op te nemen met de Opportunity rover. En helaas liet Opportunity niet meer van zich horen. Morgen geeft NASA hierover een persconferentie.

  De Opportunity rover landde op Mars op 25 januari 2004. NASA’s officiële “garantieperiode” voor de rover was 90 sols (Mars-dagen, 24 uur en 37 minuten). In plaats daarvan bleef de rover bijna 14,5 jaar actief.

  De stofstorm van juni vorig jaar deed de rover de das om: er het stof blokkeerde het zonlicht en de rover was afhankelijk van zonlicht voor zijn energie.

   

   

  opportunity_2x.png
  Opportunity bleek jaren lang keer op keer onstopbaar. De comic XKCD nam dat heel letterlijk.

  https://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-share-results-of-effort-to-recover-mars-opportunity-rover

 • Mars One is failliet

  Mars One, het Nederlandse bedrijf dat mensen op een enkeltje naar Mars wilde sturen, is failliet. Het bedrijf begon in 2013 met het werven van Mars kolonisten. In totaal 200.000 mensen meldden zich aan, waarvan er 100 geselecteerd werden in 2015. Het bedrijf zou hun vlucht financieren met rechten op de televisiebeelden en geld van sponsoren. De eerste vlucht in 2023, gebaseerd op bestaande technologie, zou 6 miljard dollar kosten.

  Al snel na de oprichting wierpen experts vragen op bij deze onderneming. Anderen vroegen zich openlijk af dit oplichterij was. Er waren grote twijfels bij de selectieprocedure van de astronauten. In 2017 werd Mars One overgenomen door een Zwitserse investeringsmaatschappij. Het Financieel Dagblad onderzocht dit en vermoedde dat er sprake van beursfraude was.

  Op 15 januari besliste de rechtbank in Basel dat het bedrijf failliet verklaarde.

  Bronnen:

  https://www.cbc.ca/news/technology/mars-one-bankrupt-1.5014522

  https://www.reddit.com/r/space/comments/ap65os/mars_one_goes_bankrupt/

  https://www.smallstepstospace.com/content/2017/5/3/mars-ones-bas-lansdorp-responds-to-hijack-questions

  https://www.inverse.com/article/42965-mars-one-is-a-money-grab-where-everyone-loses

   

 • De verborgen 25.772 jarige kalender op de Hoover dam

  Misschien ben je wel eens bij de Hoover Dam in de buurt van Las Vegas geweest. Dit bouwwerk is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Maar wist je ook dat het een 25.772-jarige kalender bevat? Op een hoek van de dam vind je Monument Plaza met de twee grote bronze gevleugelde standbeelden. Daar is op de grond de astronomische klok te vinden op het terrazzo. De maker van de kalender, Oskar J. W. Hansen, ging er kennelijk van uit dat de tussen 1930 en 1936 gebouwde dam nog heel lang zou blijven bestaan.

  hooverdam_astronomischeklok.JPG
  De klok van Hansen aan de linkerkant. (Foto: Marcel-Jan Krijgsman)

  De kalender gaat uit van de precessie van de aardas. Als je een lijn maakt vanaf de grote vlaggenmast naar het noorden van de rotatieas van de Aarde, vind je op de klok van Hansen het jaartal. Het noorden van aardas is nu ongeveer op de poolster, Polaris, gericht. Dat was niet altijd zo. Over 25.772 jaar tolt de rotatieas van de Aarde ten opzichte van de sterren. Dit heet precessie. Het punt waar de rotatieas naar het noorden wijst, maakt een rondje over de hemelbol. Dat is waarom de oude Egyptenaren niet Polaris, maar de ster Thuban als poolster hadden. Over 12.000 jaar is Wega onze poolster. En over 25.772 is het noorden weer terug bij Polaris.

  Misschien leuk om nog eens op te zoeken op oude vakantiefoto’s.

  Bron:

  http://blog.longnow.org/02019/01/29/the-26000-year-astronomical-monument-hidden-in-plain-sight/

 • Dwingeloo radio telescoop ontvangt beelden van Chinese maansatelliet

  Het is me een beetje ontschoten te plaatsen, maar mag eigenlijk niet op deze blog ontbreken: amateurs hebben met de Dwingeloo telescoop beelden van de Chinese maansatelliet DSLWP-B (Longjiang-2) weten te ontvangen. Daarom weten ze nu foto’s te ontvangen van de achterkant van de maan, zoals deze hierboven. Dit is het werk van vrijwilligers van stichting CAMRAS (C.A. Muller Radio Astronomy Station), met hulp van Chinese team van de Harbin University of Technology. De camera is van Saoedische makelij.

  20181010-Our-precious-Earth-and-the-lunar-farside-annotaded.png

  Bron:

  https://www.camras.nl/en/blog/2018/precious-earth-and-lunar-far-side/

 • Ultima Thule is geen sneeuwman, maar plat

  Nieuwe foto’s van New Horizon van 2014 MU69 of Ultima Thule brachten een verrassing met zich mee. Het Kuipergordel object heeft niet de vorm van een sneeuwman, maar eerder twee tegen elkaar liggende hamburgers.

  New Horizons schoot een serie van foto’s 10 minuten nadat het het object gepasseerd was, dus tegen het zonlicht. De vreemde vorm van Ultima Thule wordt niet meteen duidelijk, totdat je kijkt naar de sterren erachter.

   

  De vorm ziet er dus als volgt uit:

  De nieuwe vorm van Ultima Thule roept allerlei vragen op, zoals: hoe is dit object gevormd. Er zijn geen objecten in een baan rond de zon die je er mee kunt vergelijken.

  Bronnen:

  http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/News-Article.php?page=20190208

  http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2019/looking-back-at-mu69.html

   

 • Baan nieuwe asteroïde zit voor grootste deel binnen die van Venus

  Er is een asteroïde gevonden die voor het grootste deel van zijn baan binnen de baan van Venus verblijft. En 2019 AQ3, zoals de 1,4 km grote ruimterots voorlopig heet, komt zelfs dichterbij de zon dan Mercurius. Geen asteroïde komt zo dicht bij de zon. De baan van 2019 AQ3 staat ook onder een vreemde hoek, 47 graden.

  De ontdekking is gedaan met een nieuwe telescoop, de Zwicky Transient Facility (ZTF). Deze camera in Californië is vorig jaar aan het werk gegaan.

  Bron:

  https://www.ztf.caltech.edu/news/asteroid-from-rare-species-sighted-in-the-cosmic-wild

 • Hubble ziet stormen op Uranus en Neptunus

  Af en toe wordt de Hubble Space Telescope gericht op Uranus en Neptunus om het weer in de gaten te houden. Niet voor Buienradar, maar om te leren hoe het klimaat op die planeten werkt. Zeker nu we weten dat er veel exoplaneten zijn zoals Uranus en Neptunus is dat interessant. Waarom juist die?

  En hoe is dat weer nu daar? Op Neptunus is een nieuwe donkere storm opgestoken (rechter foto, linksboven). De lichtere vlekken links en rechts van de donkere vlek overigens geen onderdeel van deze storm. Het zijn ijle wolken die zonlicht reflecteren. We weten niet hoe deze stormen ontstaan. Wel dat ze om de 4 tot 6 jaar ontstaan en na ongeveer twee jaar verdwijnen.

  Dan Uranus. Dat leek zo’n saaie planeet toen Voyager 2 er in 1986 langs vloog. Maar kijk nu eens (linker foto): de noordpool is omgeven met een enorm wolkendek. Uranus is anders dan alle andere planeten door zijn vreemde rotatiehoek, die bijna loodrecht op het vlak van zijn baan om de zon ligt. Op dit moment gaat het zomeren op de noordpool. Misschien dat dat iets te maken heeft met deze wolkenbedekking. Aan de rand van de wolkenkap, is een kleine methaanijs-wolk te zien. Er is ook nog een nauwe wolkenband, dicht bij de evenaar. Hoe die ontstaat, dat weten we niet.

  Naast Hubble worden Uranus en Neptunus ook in de gaten gehouden door amateur astronomen. Zo werd waarneemmateriaal van twee leden van onze werkgroep vorig jaar zelfs in een wetenschappelijk artikel gebruikt.

  Bron:

  http://hubblesite.org/news_release/news/2019-06

 • ESA’s Mars rover gaat Rosalind Franklin heten.

  De Europees-Russische ExoMars rover die in maart 2021 op de rode planeet moet landen, heeft een naam gekregen. “Rosalind Franklin” is de naam die gekozen werd door ESA uit een lijst van 36.000 inzendingen. Rosalind Franklin was een Britse scheikundige die met haar werk in röntgen kristallografie een belangrijke bijdrage leverde aan het achterhalen van de structuur van DNA. Toen de Nobelprijs hiervoor werd uitgereikt, was zij al zes jaar ervoor overleden en de prijs wordt niet postuum uitgereikt.

  Rosalind_Franklin.jpg

  Rosalind gaat landen in Oxia Planum. De Mars-rover gaat op zoek naar (voormalig) leven op Mars en onder het oppervlak. Hiervoor heeft het een laboratorium aan boord en een boor die twee meter diep kan.

  Bron:

  http://www.esa.int/Our_Activities/Human_and_Robotic_Exploration/Exploration/ExoMars/ESA_s_Mars_rover_has_a_name_Rosalind_Franklin