Hoe maken ruimtesondes foto’s van de planeten?

Ruimtemissies stuurden in de afgelopen decennia prachtige foto’s van de maan, planeten en andere objecten in ons zonnestelsel. Hoe doen ze dat eigenlijk? Paul Shillito van het Youtube kanaal Curious Droid vertelt hoe camera’s in de ruimte werken. Want dat je foto’s uit de ruimte kon ontvangen was, zeker in het begin, niet vanzelfsprekend.

Voor het CCD tijdperk gebruikte men fotorollen, die in het ruimteschip ontwikkeld werden. Voor de eerste foto’s van de achterkant van de maan, door de Luna 3 van de Sovjet Unie, werd zelfs film gebruikt van een Amerikaanse spionageballon (kwamen we jaren later te weten). De video legt ook goed uit waarom men ruimteschepen niet de allernieuwste CCD camera’s met tientallen megapixels de ruimte in stuurt.

 

Cover foto credits: Marcel-Jan Krijgsman (gemaakt in het Smithsonian Air & Space Museum in Washington D.C.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.